- RC forms an important part of the verbal ability section. This section mainly focuses on to check the ability to understand the language and the underlying concept of the passage. The main focus should be to have a good command over the language as well as time management.
- Make sure you attempt these passage on a regular basis and with complete seriousness.
- Read the passage below and then answer the questions that follow.
- Once you are finished, click the ‘Get Results’ button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.
We should preserve nature to preserve life and beauty. A beautiful landscape, full of green vegetation, will not justattract our attention but will fill us with infinite satisfaction. Unfortunately, because of modernization, much of nature is now yielding to towns, roads andindustrial areas. In a few places, some Natural reserves arenow being carved out to avert the danger of destroying Nature completely. Man will perish without Nature, so modern man should continue this struggle to save plants, which give us oxygen, from extinction. Moreover, Nature’s essential to man’s health.
RC (Level-1) Passage-26
Congratulations - you have completed RC (Level-1) Passage-26. You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%. Your performance has been rated as %%RATING%%
Your answers are highlighted below.
What does 'nature' in the passage mean?
Countryside covered with plants and trees
Physical power that created the world
Inherent things that determine character
Practical study of plants and animals
Question 1 Explanation:
In the passage nature covers the whole countryside. We can get a hint regarding this option from the line ‘.., because of modernization, much of nature is now yielding to towns, roads and industrial areas.’
Which one of the following is the correct statement?
beauty is only skin-deep
everything is beautiful in its natural state
there is beauty in Nature
Nature is a moral teacher
Question 2 Explanation:
Refer to the line: We should preserve nature to preserve life and beauty. This line highlights the underlying sentiment of the author wherein he wishes to highlight the beauty of nature.
What does the writer suggest?
We should not modernize, so that Nature can bepreserved
While modernizing we should be careful not to destroy Nature completely
All Nature has been destroyed by modern living
Carving out Natural reserves will hamper the growth of industries
Question 3 Explanation:
The passage highlights that if nature ceases to exist, then the life of the man and life on this planet will be completely ruined. Remember, this question is effectively the central idea question and in this paragraph, the central idea is the suggestions to preserve nature. The author is not only highlighting how nature is being damaged but he also is urging us to act and save nature.
What does 'struggle' in the passage mean?
Man's struggle to exist in the world
Man's struggle to save Nature
Man's struggle to catch up with modern trends
Man's struggle to conserve oxygen
Question 4 Explanation:
The author realizes that it is very important to save the nature and he calls it as struggle. The line from which we can identify the answer is: ‘Natural reserves are now being carved out to avert the danger of destroying Nature completely. Man will perish without Nature, so modern man should continue this struggle to save plants…’
Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.
There are 4 questions to complete.