- RC forms an important part of the verbal ability section. This section mainly focuses on to check the ability to understand the language and the underlying concept of the passage. The main focus should be to have a good command over the language as well as time management.
- Make sure you attempt these passage on a regular basis and with complete seriousness.
- Read the passage below and then answer the questions that follow.
- Once you are finished, click the ‘Get Results’ button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.
The world is very full of people-appallingly-full, it has never been so full before, and they are all tumbling overeach other. Most of these people one doesn’t know and some of them one doesn’t like. Well, what is one to do?There are two solutions. One of them is the Nazi solution.If you don’t like people, kill them, banish them, and segregate them. The other way is much less thrilling, but it is on the whole the way of the democracies, and I prefer it. If you don’t like people, put up with them as well as you can. Don’t try to love them; you can’t, you’ll only strain yourself. But try to tolerate them.
RC (Level-1) Passage-25
Congratulations - you have completed RC (Level-1) Passage-25. You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%. Your performance has been rated as %%RATING%%
Your answers are highlighted below.
What does the author mean by 'appallingly'?
He is making an appeal to the leaders of the masses
In disconcertingly large numbers
Question 1 Explanation:
Appallingly here is used as an intensifier and it means large amounts. In general, the word means ‘in a terrible manner’. In this context, the author refers to large numbers in a negative way and thus, the correct answer is option (b).
According to the writer, Nazi solution is
a thrilling solution
the easiest solution
the only appealing solution
Question 2 Explanation:
As the passage says, “One of them is the Nazi solution. If you don't like people, kill them, banish them, and segregate them. The other way is much less thrilling.” Hence, option (a) is the answer.
The author thinks that the solution other than the Nazi one is much less thrilling because it is
based on tolerance
not based on love
lacking in adventure
Question 3 Explanation:
The author does not approve of tolerance so he believes that this solution is less thrilling. The answer is given in the passage and can be picked up from the last line of the passage: The other way is much less thrilling, but it is on the whole the way of the democracies, and I prefer it. If you don't like people, put up with them as well as you can. Don't try to love them; you can't, you'll only strain yourself. But try to tolerate them.
The author prefers the second solution because
he likes it
he is not a Nazi
it is the democratic way in the given situation
there is no other way
Question 4 Explanation:
Refer to the lines: The other way is much less thrilling, but it is on the whole the way of the democracies, and I prefer it. We can see that option (c) is the only one that fits in the given context.
Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.
There are 4 questions to complete.
Amazing…. U rocks