- RC forms an important part of the verbal ability section. This section mainly focuses on to check the ability to understand the language and the underlying concept of the passage. The main focus should be to have a good command over the language as well as time management.
- Make sure you attempt these passage on a regular basis and with complete seriousness.
- Read the passage below and then answer the questions that follow.
- Once you are finished, click the ‘Get Results’ button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.
We shall go on to the end; we shall fight in France, we shall fight on the seas and oceans, we shall fight with growing confidence and strength in the air, we shall defend our island whatever the cost may be, we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills. We shall never surrender, and even if this island or a large part of it were subjugated and starving, then our empire beyond the seas would carry on the struggle, until the New World steps forth to the rescue and the liberation of the Old.
RC (Level-1) Passage-12
Congratulations - you have completed RC (Level-1) Passage-12.
You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.
Your performance has been rated as %%RATING%%
Your answers are highlighted below.
On the basis of the passage, which of the following statements may be said to be correct?
The speaker is encouraging his men for the conquest of France
The speaker is aggressive and maniacal war-monger
The speaker is not satisfied with the conquest of the island
The speaker is a patriot urging the defense of his Motherland
Question 1 Explanation:
On the basis of the passage, the statement which is correct is:the speaker is a patriot urging the defense of his Motherland The author makes his sentiments clear by using statements like ‘we shall defend our island whatever the cost may be’ or ‘we shall never surrender’ etc. Hence, option D is correct.
The speaker in the passage wants to go on fighting because
He is a raving lunatic
He is in a state of utter despair
He expects help from other quarters
He is the leader of a suicide squad
Question 2 Explanation:
The answer can be derived from the concluding lines ‘..the struggle, until the New World steps forth to the rescue and the liberation of the Old...’. The answer is very obvious, which is option (c).
87. Which of the following pairs of the phrases helps best to bring out the intention of the speaker?
"Go on to the end" ; "shall never surrender"
"Growing confidence" ; "subjugated and starving"
"Subjugated and starving" ; "fight on the landing ground"
"Fight in the streets" ; "subjugated and starving"
Question 3 Explanation:
The pair of the phrases which bring out the intention of the speaker best are "Go on to the end" and "shall never surrender". The two statements “Go on to the end" and "shall never surrender" show the determination and patriotism of the author and hence, bring out his intention best. So, the correct option is (a).
The passage consists of repetitive patterns in syntax and vocabulary. The effect of this style is that it:
Reveals the speaker's defects in giving a speech
Produces the impression of bad poetry
Conveys the speaker's helpless situation
Reinforces the speaker's basic intention
Question 4 Explanation:
The effect of repetitive pattern used in the passage is that it reinforces the speaker’s basic intention.
Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.
There are 4 questions to complete.
The man is Winston Churchill.