### Wordpandit Question of the day

**Question:** A person spends 40 % of his salary on his educational expenses. He spends 60 % of the money spent on educational expenses in purchasing books and one-half of the remaining in purchasing stationery items. If he saves Rs. 160 every month, which is one-fourth of the balance after spending over books and stationery items, what is his monthly salary?

**1. Rs 8000**

**2. Rs 4800**

**3. Rs 9600**

**4. Data insufficient**

#### Solution posted below. Click on the plus sign to view the solution.

### Answer and Explanation

**Answer: Option 1**Let the monthly salary be Rs 100, The money spent on educational expenses = 40% of 100 = Rs. 40 So, the money spent on books = Rs. 60 % of 40 = Rs 24, Money remaining = Rs. 40 – Rs. 24 = Rs. 16 Hence, money spent on Stationery = ½ of Rs. 16 = Rs 8. So, the balance left with him = Rs 40 – Rs 32 = Rs. 8 and Savings = ¼ of Rs 8 = Rs 2. Now, if Rs 2 corresponds to Rs 160, then Rs 100 corresponds to Rs 160 x 100/2 = Rs. 8000.

8000

8000

8000

8000

8000

8000

8000

8000

Salary 100X

40% is 40X

60% of 40X = 24X

Half of remaining (40X-24X)/2=8X

Now after all expenses we are left with 40-(24+8) X=8X

(1/4)8X=160 => X=80 Ans = 80X = 8000

8000

8000

40% of 8000 = 3200

60% of 3200 = 1920

remaining amount 3200-1920 = 1280

Half of it = 640

Savings 160 = (1/4)640

8000

8000

8000

8000

8000

8000

1 Rs 8000