• RC forms an important part of the verbal ability section. This section mainly focuses on to check the ability to understand the language and the underlying concept of the passage. The main focus should be to have a good command over the language as well as time management.
  • Make sure you attempt these passage on a regular basis and with complete seriousness.
  • Read the passage below and then answer the questions that follow.
  • Once you are finished, click the ‘Get Results’ button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

Passage:

Most people lead the lives that circumstances have thrust upon them. But Wilson had boldly taken the course of his life into his own hands. At 35, he had quit his job to lead a pleasant life on an exotic island with just enough money to last for twenty five years. Once, fifteen years after he had been on the island, I happened to meet him and enquired about his financial situation. He said, “It will carry me on till I am sixty”. “But one cannot be sure of dying at sixty”, I said. “Well” he replied, “It depends on oneself, doesn’t it?”

RC (Level-1) Passage-28

Congratulations - you have completed RC (Level-1) Passage-28.You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.Your performance has been rated as %%RATING%%
Your answers are highlighted below.
Question 1
According to the author, most people
A
do not allow circumstances to affect their lives
B
have fatalistic attitude towards life
C
do not know how to cope up with their circumstances
D
do nothing to change the conditions they live in
Question 1 Explanation: 
Since people become monotonous with their life they accept it and it becomes very difficult to move on. From the first line in the passage we get a hint ‘..Most people lead the lives that circumstances have thrust upon them..’. People live a life dictated by their circumstances because they are not strong enough to change them, so option (d) is correct. Option (C) is a close one in this case but remember, the main point the author alludes to is the will of individuals and the lack of action they take. This sentiment is best reflected in option (d).
Question 2
What was Wilson's boldest decision?
A
To quit his job
B
To want to lead a pleasant life
C
To prefer to live on an island
D
To arrange enough money to last for twenty five years.
Question 2 Explanation: 
This is directly mentioned in the passage.
Question 3
What was Wilson's age when the author met him?
A
35 years
B
45 years
C
50 years
D
55 years
Question 3 Explanation: 
This is clearly stated in the passage. He quit his job at 35 and the author met him 15 years later. Adding the two, we can see that Wilson was aged 50 at that point.
Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect. Get Results
There are 3 questions to complete.
List
Return
Shaded items are complete.
123End
Return