Wordpandit Question of the day

Question: ‘A’ bought a certain quantity of oranges at total cost of Rs. 1200. He sold l/3rd of those oranges at 20% loss. If A earns an overall profit of 10%, at what percent profit did A set the rest of the oranges?

Answer Options:

1. 16%
2. 15%
3. 20%
4. 25%

Solution posted below. Click on the plus sign to view the solution

Answer and Explanation

Let the total oranges be 3x which are bought at 1200 rs.

C.P. of 1/3 of oranges = Rs.400.

1/3 of the oranges are sold at 20% loss i.e. S.P. = 0.8 × 400 = 320 Rs.

Total of 10 % is earned as profit. So, total S.P. = 1.1 × 1200 = 1320 Rs.

Now, out of the total Rs. 1320, Rs. 320 is the S.P. of the 1/3 of the oranges.

So, S.P of the remaining 2/3 oranges is (1320 – 320) = 1000 Rs.

C.P. Of 2/3 oranges = 800.

S.P. of 2/3 oranges = 1000.

Profit % = (200 / 800) × 100   = 25%




[i]
[i]